Title Graphics

Sustenabilitate

Raport non-financiar de sustenabilitate Orkla Foods Romania – 2019

Orkla Foods Romania crede în generarea de valoare într-o manieră sustenabilă, creșterea performanţei financiare și operaţionale comercializarea unor produse de calitate împreună cu angajaţi motivaţi și instruiţi rămânând an de an deziderate ale companiei și Grupului.

Prin realizarea lor, Compania își consolidează poziţia importantă pe care o deţine în industria de FMCG și Retail contribuind semnificativ la bugetul de stat și la bugetele locale, menţinând și creând locuri de muncă atractive, atât în cadrul Companiei cât și la companiile partenere și investind continuu pentru a-și îmbunătăţi performanţa.

2

Durabilitate / Sustenabilitate

Durabilitatea este pe ordinea de zi la Orkla. Vrem să ne asumăm partea de responsabilitate și să contribuim la rezolvarea provocărilor globale pentru sănătate și durabilitate.

Facem acest lucru prin dezvoltarea de produse alimentare mai sănătoase, prin reducerea risipei alimentare și prin lansarea de noi produse care sunt alegeri bune, cotidiene. De câțiva ani încoace, ne-am angajat activ în eforturile de a proteja pădurea tropicală și am lucrat în mod intenționat pentru a ne asigura că materiile prime pe care le folosim în produsele Orkla nu contribuie la defrișare.
În strategia noastră de sustenabilitate, ne-am stabilit obiective clare pentru activitatea noastră până în 2025 și am evidențiat cinci domenii principale în care eforturile Orkla vor fi importante atât pentru societatea în general, cât și pentru crearea de valori pe termen lung. Creșterea durabilă este noua normă pentru afaceri și industrie. Fiind o mare companie nordică, noi la Orkla avem responsabilitatea de a conduce drumul în industria noastră. În 2015, ne-am alăturat altor companii Compact global din întreaga lume pentru a plasa noile Obiective globale de dezvoltare durabilă a ONU pe agenda noastră.

Furnizare durabilă / Surse sustenabile

La Orkla ne-am angajat să folosim materii prime care sunt produse în interesul ființelor umane, animalelor și mediului. Prin urmare, lucrăm îndeaproape cu furnizorii noștri pentru a dezvolta lanțuri de valoare durabile.

Creșterea populației și schimbările climatice din ce în ce mai vizibile pun presiune tot mai mare asupra resurselor noastre naturale. În același timp, vedem că producția de materii prime, precum fructe de mare / pește și crustacee, ulei de palmier și cacao poate reprezenta provocări sociale și de mediu semnificative.
Considerăm că este important ca materiile prime pe care le folosim în produsele noastre să fie produse în interesul oamenilor, al mediului și al animalelor. Acesta este motivul pentru care lucrăm îndeaproape cu furnizorii noștri pentru a face față provocărilor sociale și de mediu. Suntem angajați activ în eforturile de a proteja pădurea tropicală și am luat o poziție clară în dezbaterea privind uleiul de palmier. În colaborare cu programele globale de mediu, lucrăm pentru ca materiile prime din produsele noastre de pește să fie pescuite în mod durabil. Considerăm că schemele de etichetare sunt un instrument bun pentru asigurarea drepturilor lucrătorilor și minimizarea impactului negativ asupra mediului. În consecință, veți găsi o varietate de etichete de certificare pe multe dintre produsele noastre, care vă facilitează alegerea celor care contribuie la dezvoltarea durabilă.
Deoarece cumpărăm materii prime din mai multe domenii diferite ale lumii, dorim să ne asigurăm că toți furnizorii noștri – indiferent de țară – respectă Codul de conduită al furnizorilor Orkla și că producția se realizează în conformitate cu cerințele recunoscute la nivel internațional referitoare la drepturile omului, condiții de muncă, mediu și anticorupție.

3
4

Standardul de siguranță alimentară Orkla

Standardul Orkla pentru Siguranța Alimentelor (OFSS) constituie baza pentru activitatea de siguranță alimentară la Orkla și asigură un nivel uniform ridicat de calitate la toate instalațiile de producție ale Grupului.

Abordarea noastră
Standardul se bazează pe standardul de siguranță alimentară recunoscut internațional, stabilit de British Retail Consortium (BRC), și a fost dezvoltat în continuare de către Departamentul central pentru siguranța alimentelor Orkla, pentru a acoperi fiecare factor de risc relevant pentru producția alimentară Orkla. Toate produsele alimentare pe care Orkla le lansează au fost supuse unei evaluări minuțioase a riscurilor în timpul procesului de dezvoltare pentru a identifica și controla pericolele potențiale pentru sănătate asociate ambalajelor, ingredientelor și utilizării. A fost introdus un standard special pentru companiile de vânzări și distribuție ale Orkla. Companiile sunt monitorizate prin audituri speciale efectuate de echipa de siguranță alimentară Orkla. În plus, Orkla insistă asupra faptului că toți furnizorii respectă îndrumările stricte ale Grupului pentru producerea de materii prime sigure.

Monitorizarea furnizorilor Orkla

Sistemul Orkla de aprobare și monitorizare a furnizorilor la nivelul grupului Orkla asigură că companiile grupului au instrumentele și îndrumările necesare pentru efectuarea evaluărilor de risc și aprobarea și urmărirea furnizorilor de materii prime, ambalaje și produse finite fabricate prin contract.

Furnizorii sunt monitorizați prin intermediul formularelor de autoevaluare și audituri fizice efectuate de echipa de audit a Orkla. Departamentul de siguranță alimentară de la Orkla pregătește auditorii interni ai siguranței alimentare și oferă cursuri pe sistemul de siguranță alimentară Orkla.

Frauda alimentară este o provocare globală în creștere. Ca parte a eforturilor de abordare a noilor factori de risc în lanțul valoric, Orkla a inclus frauda alimentară ca subiect special în OFSS în 2015, în conformitate cu standardele internaționale de siguranță alimentară. Companiile Orkla sunt obligate să efectueze o evaluare a riscurilor pentru toate materiile prime care ajung în fabrică. În 2016, pentru a facilita activitatea companiilor în acest sens, Orkla a dezvoltat un model de evaluare a riscurilor cu instrumente pentru fiecare categorie de materii prime, care a fost pus la dispoziția companiilor.

5
6

Grija pentru oameni și societate

Orkla dorește să creeze locuri de muncă bune și să contribuie la rezolvarea provocărilor sociale importante în parteneriat cu ceilalți.

Orkla este un angajator major care operează în aproximativ 30 de țări. Aceasta implică o responsabilitate pentru protejarea sănătății și siguranței angajaților noștri și respectarea drepturilor omului importante, cum ar fi libertatea de exprimare, libertatea de organizare și dreptul la condiții echitabile de muncă. În același timp, Orkla poate ajuta la rezolvarea provocărilor de sustenabilitate legate de lanțurile de valoare din care facem parte. Prin dezvoltarea de locuri de muncă bune și angajarea în eforturi de a promova îmbunătățirea în țările în care avem prezență, putem contribui la bunăstare și să creăm efecte pozitive de umplere pentru mii de oameni. Acest lucru este important, în plus, pentru crearea unei organizații puternice și atingerea obiectivelor noastre de afaceri.
Abordarea Orkla
Politica de angajare responsabilă și drepturile omului de la Orkla stabilește orientări generale pentru modul în care trebuie să creăm locuri de muncă bune, să respectăm drepturile omului importante și să promovăm o cultură corporativă caracterizată de deschidere și respect . Orkla are, de asemenea, standarde și orientări interne mai detaliate pentru câteva dintre subiectele abordate de politică. În 2017, au fost stabilite noi obiective comune pentru activitatea noastră până în 2025, care abordează următoarele subiecte: angajator responsabil, securitate și sănătate în muncă, integritate și dialog cu părțile interesate și implicare socială. Aceste ținte și politicile interne în acest domeniu au fost aprobate de către Consiliul Executiv Orkla și se aplică tuturor domeniilor de afaceri și companiilor. Lucrările trebuie să fie de natură preventivă, cu accent pe principiul precauției și principiul îmbunătățirii continue.
Responsabilitatea pentru această lucrare revine managementului unității de afaceri individuale cu sprijinul funcțiilor Resurse Umane (HR), Responsabilitate Socială Corporativă (CSR), EHS și Afaceri Legale. Orkla supraveghează eforturile companiilor prin analize ale domeniului de activitate și rapoarte interne ale funcției CSR a Grupului, care transmite rapoarte anuale de progres Consiliului de administrație al Orkla. Vicepreședintele executiv al Orkla pentru funcții de grup și afaceri juridice are responsabilitatea generală de a se asigura că lucrările pe cele patru teme sunt evaluate în mod regulat și că documentele de conducere sunt revizuite, după caz.

Produse sigure

Luăm în serios mâncare de cea mai bună calitate și sigură. Acesta este motivul pentru care aplicăm aceleași standarde stricte de calitate în fiecare țară în care fabricăm sau vindem produsele noastre.

7
8

Politica Orkla privind OMG-urile

Companiile Orkla folosesc doar materii prime și ingrediente care se bazează pe metodele tradiționale de producție în care planta sau animalul a fost dezvoltat și crescut fără utilizarea tehnologiei moderne de gene.

Orkla pune un accent deosebit pe crearea încrederii. Prin urmare, produsele Orkla se bazează pe materii prime sigure și sunt produse realizate prin metode acceptate de clienți și consumatori.
Orkla este conștient de atitudinile clienților și consumatorilor față de utilizarea tehnologiei moderne de gene în producția de alimente și a adoptat o politică de așteptare și viziune, deoarece o majoritate clară a consumatorilor de pe principalele sale piețe nu acceptă utilizarea de materii prime și ingrediente modificate genetic.
Politică
Această politică se aplică tuturor companiilor producătoare de produse alimentare Orkla în ceea ce privește materiile prime și ingredientele care vor fi utilizate la producerea alimentelor, precum și produsele finale contractate și vândute în numele unei companii Orkla.
Companiile Orkla folosesc doar materii prime și ingrediente care se bazează pe metodele tradiționale de producție în care planta sau animalul a fost dezvoltat și crescut fără utilizarea tehnologiei moderne de gene.
Companiile Orkla sunt conștiente de faptul că anumite culturi tradiționale (în primul rând soia, porumbul și rapița), precum și produsele obținute din acestea pot conține urme de material modificat genetic datorită introducerii neintenționate de semințe, culturi sau produse. Cantitatea maximă de astfel de urme care nu necesită etichetare OMG este stabilită în legislația europeană a OMG.
Companiile Orkla solicită furnizorilor de anumite culturi să stabilească sisteme verificate de separare, documentare și analiză pentru a asigura originea și calitatea produselor, de exemplu absența materialelor OMG introduse în mod neintenționat.
Companiile Orkla respectă legislația UE, legislația națională și cerințele autorităților privind OMG și iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că niciun produs Orkla nu necesită etichetare OMG. Dacă o companie are în vedere comercializarea și vânzarea produselor care necesită etichetare OMG, această chestiune trebuie să fie aprobată de Consiliul de Administrație al Orkla.

ro_RORO