Lumea se grăbește. Bunica, nu.
Mulțumim, Buni Magdolna, pentru Jerbo.
Găsește toate poveștile și rețetele pe https://bunatatidelabunica.ro/
JERBO
Pentru aluat:
• 750 g făină,
• 250 g margarină,
• 90 g zahăr,
• 2 ouă,
• 2 gălbenușuri de ouă,
• 1 coajă de lămâie rasă,
• 25-30 g drojdie,
• 200 ml lapte,
• sare pe vârful cuțitului.
Pentru umplutură:
• 300 g nucă măcinată,
• 250 g zahăr,
• 10 g zahăr vanilat
• 300 g gem de caise.
Pentru glazură:
• 200 g zahăr pudră,
• 50 ml apă fierbinte,
• 2 linguri ulei,
• 1 lingură cacao.
Mod de preparare
Se încălzește laptele (numai călduț să fie), adăugăm 1 lingură de zahăr și drojdia,
amestecăm, și lăsăm drojdia să crească.
Simultan cernăm făina într-un vas de frământat, adăugăm zahărul rămas, sarea, și
amestecăm. La acest amestec mai adăugăm margarina, ouele, gălbenușurile, coaja de
lămâie rasă, drojdia crescută cu lapte cu tot și amestecăm. Trebuie să iasă un aluat fraged.
Aluatul lăsăm în vas, acoperim cu un șervețel, și lăsăm să crească până își dublează
volumul.
Între timp pentru umplutură nuca măcinată amestecăm cu zahărul și zahărul vanilat.
O tavă mare de copt ungem cu margarină, și preserăm cu făină.
Dacă aluatul și-a dublat volumul, împărțim în 3 părți egale, și le întindem. Aluatul întins
în formă dreptunghiulară întindem în tavă, ungem cu gem de caise, preserăm cu umplutura
de nucă, și acoperim cu al doilea aluat întins. Și pe asta ungem cu gem de caise, preserăm
cu umplutura de nucă și acoperim cu al treilea aluat întins. Prăjitura înțepăm cu o
furculiță, și băgăm în cuptor preîncălzit la 180 grade Celsius pentru cca. 40-45 minute.
Dacă s-a copt, lăsăm să se răcească în tavă.
Pentru glazură zahărul praf amestecăm cu cacao și ulei, turnăm peste apa clocotită, după
ce amestecăm repede. Glazura încă caldă întindem deasupra prăjiturii răcite.
5