Mulțumim, Buni Aliz, pentru prăjitura Beigli.
Găsește toate poveștile și rețetele pe https://bunatatidelabunica.ro/
BEIGLI CU NUCĂ ȘI MAC
Pentru aluat:
• 1 kg făină albă.
• 250 g margarină
• 120 g untură
• 100 g zahăr
• 10 g drojdie uscată (praf)
• sare pe vârful cuțitului
• 2 gălbenușuri de ouă
• 300 ml lapte.
Pentru umplutura cu mac:
• 500 g mac,
• 300 g zahăr,
• 150 g pesmet,
• 1 coajă e lămâie rasă,
• 250 ml apă.
Pentru umplutura cu nuci:
• 500 g nuci
• 300 g zahăr 1
• 50 g pesmet
• 1⁄2 linguriță scorțișoară,
• 220 ml apă.
Pe deasupra: 1 ou bătut.
Mod de preparare
Pentru umplutura cu mac mai întâi se macină macul, apoi se amestecă cu pesmetul și coaja
de lămâie rasă. Simultan se fierbe apa cu zahărul și se toarnă deasupra amestecului cu mac,
se amestecă bine, și se lasă să se răcească.
Pentru umplutura cu nuci mai întâi se macină nucile, apoi se amestecă cu pasmetul și coaja
de lămâie rasă. Simultan se fiarbă apa cu zahărul și se toarnă deasupra amestecului cu
nuci, se amestecă bine, și se lasă să se răcească.
Pentru aluat făina se cernă într-un vas de frământat, se adaugă sarea, zahărul și drojdia, se
amestecă cu margarina și untura, apoi se adaugă gălbenușurile și laptele, și se frământă.
Trebuie să iasă un aluat fraged, pufos. Aluatul fără dospire se împartă în 6 părți egale,
simultan se împarte în câte 3 părți egale și umpluturile. Bucățile de aluat se întind în
formă dreptunghiulară, pe 3 se întinde umplutura cu mac, iar pe celelate 3 se pune
umplutura cu nuci. La rând se înfășoare aluatele umplute. Ruladele se așează una lângă
alta la distanță de 2-3 cm pe tăvi de copt căptușite cu hârtii de copt și se bagă la rece (de
ex. frigider sau cămară) timp de 12 ore. După aceasta ruladele se ung cu oul bătut, se
înțeapă în mai multe locuri cu un ac mai lung până jos la fundul tăvii, și se bag la cuptorul
încălzit la 180 de grade Celsius pentru cca. 30-35 de minute.
30